Спеції Імбир покращує травлення, способствукт відновленню після наркозу, позбавляє від здуття живота, "заспокоює" м'язові болі, пом'якшує прояви морської хвороби. Часник володіє бактерицидними властивостями, допомагає справітсься з простудою, ангіною, грипом; завдяки вмісту заліза, кальцію, йоду, магнію, цинку, фосфору, сірки і мінеральних солей підвищує імунітет, корисний при склерозі. Мелісса - природний антидепресант, застосовується при невралгічних болях, покращує апетит, пом'якшує прояви простуди і грипу, діє як легеня снодійна, покращує самопочуття в передменструальний і клімактеричний періоди, хороша при запаленні жовчного міхура. Чебрець (чебрець) вбиває багато бактерій, підвищує опірність організму до інфекцій, прискорює переварювання жирів, пом'якшує наслідки харчових отруєнь, знищує паразитів в кишечнику, діє як відхаркувальний засіб, покращує кровообіг. Тмин покращує травлення, діє як послаблююче і сечогінне, знімає здуття, стимулює вироблення молока в годуючих матерів, є жовчогінним, застосовується при кишкових коліках. Майоран (материнка) знімає шлункові і кишкові спазми, володіє протизапальними і бактерицидними властивостями, лікує нежить. М'ята діє як знеболююче, стимулює виділення травних соків і жовчі, знімає напади гикавки, допомагає при безсонні і мігрені, це хороше заспокійливе. Солодка (лакрічник) бореться з вірусами, що атакують дихальну систему, лікує кашель, нежить і захворювання горла, допомагає при хронічній втомі і запаленні печінки, полегшує самопочуття під час загострень виразкової хвороби шлунку і дванадцятипалої кишки, а також в періоди менопаузи. Чилі (червоний перець) покращує кровообіг, сприяє травленню, є послаблюючим засобом, пом'якшує появи простуди, ангіни і грипу; зменшує ризик сердечних захворювань і склерозу, знижує рівень концентрації холестерину в крові. Хрін володіє бактерицидною і дезинфікуючою властивостями, покращує діяльність жовчних проток, корисний при печінкових нездужаннях. Компреси з хріну допомагають при ревматизмі, артриті і запаленні сухожиль. Петрушка застосовується як сечогінний засіб, тому корисна при захворюваннях сечового пузіря, покращує перистальтику кишечника, знімає набряклість, допомагає при здутті живота і порушеннях травлення, знижує апетит, що важливе при ожирінні. Більшість приправ консервують їжу запобігаючи розвитку шкідливих бактерій, дріжджів і цвілі. Щедро приправляючи чебрецем, часником, луком, гірчицею і хріном їду для тривалого зберігання, ви уникнете харчових отруєнь. |