Нд, 22.10.2017, 12:48
Приветствую Вас Гість
Главная | Регистрация | Вход
Сайт "під каву"

Головна » Статті » Мои статьи

Вплив м'яса на організм людини

М'ясо? Користь? Та невже...!!!

Зупинимося на чисто практичних, так би мовити, "світських" аргументах на користь відмови від м'яса. Обговоримо спочатку так званий "міф про білок". Мова ось про що. Одна з основних причин, по яких більшість людей стороняться вегетаріанства, - боязнь викликати в організмі дефіцит білків. "Як можна отримати всі необхідні якісні білки, харчуючись виключно рослинними і молочними продуктами?" - запитують такі люди. Перш ніж відповісти на це питання, незайве пригадати, що таке, власне білок. У 1838 році голландський хімік Ян Мюльдщер отримав речовину, що містить азот, вуглець, водень, кисень і в менших кількостях - інші хімічні елементи. Це з'єднання, лежаче в основі всього живого на Землі, учений назвав "первинний". Згодом була доведена дійсна незамінність білка: для виживання будь-якого організму повинна споживатися певна його кількість. Як виявилось, причина цього - амінокислоти, "першоджерела життя", з яких утворюються білки. Всього відомо 22 амінокислоти, 8 з яких вважаються основними /оні не виробляються організмом і повинні споживатися разом з піщей/. Ось ці 8 амінокислот: лецин, ізолецин, валін, лізин, тріпофан, треонін, метіонін, фенілаланін. Всі вони повинні входити у відповідних пропорціях в збалансований живильний раціон. До середини 1950-х років м'ясо розглядалося як найкраще джерело білків: адже в нього входять всі 8 основних амінокислот, причому якраз в потрібних пропорціях. Проте сьогодні фахівці в області живлення прийшли до виводу, що рослинна їжа як джерело білків не лише не гірше за м'ясо, але навіть і перевершує його. У складі рослин також є всі 8 амінокислот. Рослини володіють здатністю синтезувати амінокислоти з повітря, грунту і води, але тварини можуть отримувати білки лише через рослини: або поїдаючи їх, або поїдаючи тварин, що харчувалися рослинами і що засвоїли всі їх живильні речовини. Отже, у людини є вибір: отримувати їх безпосередньо через рослини або обходним дорогою, ціною великих економічних і ресурсних витрат - з м'яса тварин. Таким чином, м'ясо не містить жодних амінокислот окрім тих, які тварини отримують з рослин, - і сама людина може отримувати їх з рослин. Більш того, рослинна їжа має ще одну важливу перевагу: разом з амінокислотами ви отримуєте речовини, необхідні для якнайповнішого засвоєння білків: вуглеводи, вітаміни, мікроелементи, гормони, хлорофіл і так далі У 1954 р. група учених Гарвардського університету провела дослідження і встановила: якщо людина одночасно споживає овочі, крупи, молочні продукти - він з лишком покриває щоденну норму білка. Вони уклали, що вельми скрутно, дотримуючись всілякої вегетаріанської дієти, не перевищити цей показник. Декілька пізніше, в 1972 р., доктор Ф.Стеар провів власні дослідження вжитку білків вегетаріанцями. Результати виявилися приголомшливими: більшість випробовуваних отримали понад дві норми білка! Так був розвінчаний " міф про білок". А тепер звернемося до наступного аспекту обговорюваної нами проблеми. Сучасна медицина підтверджує: мясоєденіє таїть в собі безліч небезпек. Онкологічних і серцево-судинних захворювань набувають масштаби епідемій в країнах, де високий показник среднедушевого вжитку м'яса, тоді як там, де цей показник низький, такі захворювання надзвичайно рідкі. Ролло Рассел в своїй книзі "Про причини захворювання раком" пише: "Я виявив що з 25 країн, жителі яких харчуються переважно м'ясною їжею, в 19 дуже високий відсоток захворювання раком, і лише в одній країні він відносно низький, в той же час з 35 країн, жителі яких вживають м'ясо в обмеженій кількості або не їдять його зовсім, немає жодної, в якій відсоток захворювання раком був би високим". У "Журналі американської асоціації лікарок" за 1961 р. сказано "Перехід на вегетаріанську дієту в 90-97% випадків запобігає розвитку серцево-судинних захворювань". Коли забивається тварина, продукти його життєдіяльності припиняють виводитися його кровоносною системою і залишаються "законсервованими" в мертвому телі. Мясоєди, таким чином, поглинають отруйні речовини, які у живої тварини покидають тіло разом з сечею. Доктор Оуен С. Паррет в своїй роботі "Чому я не їм м'яса" відмітив: коли варять м'ясо, шкідливі речовини з'являються у складі бульйону, внаслідок чого той своїм хімічним складом практично ідентичний сечі. У індустріальних державах з інтенсивним типом розвитку сільського господарства м'ясо "збагачується" безліччю шкідливих речовин: ДДТ, миш'яком /іспользуєтся як стимулятор роста/, сульфатом натрію /іспользуєтся для додання м'ясу "свіжого", криваво-червоного оттенка/, ДЕС, синтетичним гормоном /ізвестний канцероген/. Взагалі м'ясопродукти містять безліч канцерогенів і навіть метастазогенов. Наприклад, всього в 2 фунтах смаженого м'яса полягає стільки ж бензопірена, скільки міститься в 600 сигаретах! Зменшуючи вжитки холестерину, ми одночасно знижуємо шанси накопичення жиру, а значить - і ризик загибелі від серцевого нападу або апоплексичного удару. Таке явище, як атеросклероз, для вегетаріанця - абсолютно відвернуте поняття. Згідно Британської Енциклопедії, "Білки, що отримуються з горіхів, зернових і навіть молочних продуктів вважаються відносно чистими в протилежність тим, що поміщені в яловичині - вони містять близько 68% забрудненого рідинного компонента. Ці "нечистоти" надають згубну дію не лише на серце, але і на організм в цілому. Людське тіло - складна машина. І, як і для всякої машини, одне пальне личить йому більше, ніж інше. Дослідження свідчать, що м'ясо - украй неефективний бензин для даної машини, за використання якого доводиться платити дорогою ціною. Скажімо, ескімоси, що в основному харчуються рибою і м'ясом, дуже швидко старіють. Середня тривалість їх життя ледве перевершує 30 років. Кіргизи свого часу також харчувалися переважно м'ясом і теж жили довше 40 років надзвичайно рідко. З іншого боку, існують племена, - такі, як Хунза, що живуть в Гімалаях, або релігійні групи, в яких середня тривалість життя вагається між 80 і 100 роками! Учені переконані: саме вегетаріанство - причина їх відмінного здоров'я. Індійці майа з Ютакана і йеменськими племенами семітської групи теж славляться відмінним здоров'ям - знову-таки завдяки вегетаріанській дієті. І на закінчення хочеться підкреслити ще ось що. Споживаючи в їжу м'ясо, чоловік, як правило, ховає його під кетчупи, соуси і підливи. Він обробляє і видозмінює його безліччю різних способів: смажить, варить, гасить і так далі Для чого все це? Чом би, подібно до хижаків, не є м'ясо сирим? Багато дієтологів, біологи і фізіологи переконливо продемонстрували: люди нем'ясоїдні від природи. Саме тому вони так старанно і видозмінюють нехарактерну для себе пищу. Фізіологічно люди стоять куди ближче до рослиноїдною твариною, таким як мавпи, слони, коні і корови, чим до м'ясоїдних, типа собак, тигрів і леопардів. Скажімо, хижаки ніколи не потіють; у них теплообмін відбувається за допомогою регулювальників частоти дихання і висунутого язика. Тваринні ж вегетаріанці (і людина) володіють для цієї мети пітними залозами, через які тіло покидають різні шкідливі речовини. У хижаків довгі і гострі зуби, для того, щоб утримувати і вбивати видобуток; в травоїдних (і у людини) короткі зуби і немає кігтів. Слина хижаків не містить амілази і тому нездібна до попереднього розщеплювання крохмалів. Залози тварин м'ясоїдних виробляють велику кількість соляної кислоти для переварювання кісток. Хижаки хлебчуть рідину, як, наприклад, кішка, травоїдні ж (і людина) втягують її крізь зуби. Таких ілюстрацій можна привести безліч, і кожна з них свідчить: людський організм відповідає вегетаріанській моделі. Чисто фізіологічно люди не пристосовані до м'ясному раціону. Ось, мабуть, найбільш вагомі аргументи на користь вегетаріанства." Я всього лише поділилася з вами цікавою і важливою інформацією. А вирішувати, звичайно, вам.

Категорія: Мои статьи | Додав: admin (14.08.2009)
Переглядів: 3313 | Рейтинг: 2.6/5 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Гра
Онлайн Плеер
Калькулятор ОнЛайн
Перекладач ОнЛайн

Переводчик онлайн
с на
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Ваша улюблена кава:
Всього відповідей: 495
Друзья сайта
  • Життя та цікаві факти ЖИЗНЬ и ХАК

  • Кулінарні рецепти
  • Афери і Фокуси

  • Copyright MyCorp © 2017Безкоштовний хостинг uCoz