Нд, 05.05.2024, 06:15
Приветствую Вас Гість
Главная | Регистрация | Вход
Сайт "під каву"

Головна » Статті » Цікаве про каву

Основні сорти кави

На Землі виростає всього 3 основних вида кавового дерева. Перший з них – арабіка. Він лідирує по багатьом показникам. Наприклад, по кількості сортів, по долі продажів в світовій торгівлі, по виробництву кавових зерен в світі. Другий – робуста. Він був виявлений лише в середині 18 століття. Лідер по виробництву цієї культури – Африка. Третій і останній вигляд кави – ліберіка. Ліберіка відрізняється дуже низькими урожаями, великою примхливістю і відсутністю попиту.

АРАБІКА

 Офіційна назва культури – Кавове Дерево Аравійське (Coffea arabica). Арабіка – найважливіший вигляд кави в світі – відрізняється складним ароматом. Культура дуже примхлива. Оптимальні умови існування арабіки - гірські тропіки на висоті від 900 до 2100 м-коду над рівнем морить. Вологість - регулярні рясні дощі. Середні температури в місці зростання – 15-24°c. Основна умова – повна відсутність морозів. Характеристики грунту або глибокий, родючий грунт, багатий безліччю мінералів. Арабіка дуже чутлива до захворювань. Щоб їм запобігти, треба використовувати пестициди і фунгіциди. Кількість сортів аравійського дерева, які використовують сьогодні в кавовій промисловості, – 45-50 сортів. Термін з моменту цвітіння по момент дозрівання плодів – 6-7 місяців. Кількість урожаїв в рік - 1-2. Основний критерій кількості урожаїв – чергування сезонів засухи і дощів. Розмноження – зазвичай розмножується життєздатним насінням.

РОБУСТА

Офіційна назва культури – Кавове Дерево Канефора Робуста (Coffea Canephora). Воно було відкрите в басейні річки Конго, Конго, Африка. Робуста – другий по популярності вигляд кави в світі – характеризується високим вмістом кофеїну в зернах. Робусту використовують в кавових сумішах для додання фортеці напою. Робуста невибаглива, добре переносить високу температуру і вологість. Оптимальні умови існування культури – низовинні тропіки на висоті до 900 м. Вологість – регулярні рясні дощі. Середні температури в місці зростання – 22-27°c. Характеристики грунту вирощування – вологий грунт і висока температура. Робуста нечутлива до захворювань і шкідливих комах. Термін з моменту цвітіння по момент дозрівання плодів – 5-6 тижнів. Кількість урожаїв в рік – 12-15. Основний критерій кількості урожаїв – чітке дотримання техніки відходу.

ЛІБЕРІКА

Ліберійська кава родом із Західної Африки. В даний час цей вигляд вирощують майже всі країни африканського континенту, а також Шрі-Ланка, Індонезія, Філіппіни та інші. Отримують каву ліберіка з плодів кавових дерев заввишки 6-10 метрів з дуже крупним листям. Довжина кавового плоду – 30-35 мм, ширина - 10-15 мм. Ліберіка стійка до всіх захворювань кавових дерев, окрім іржавинного грибка. Якість плодів ліберіки не найвища, тому такий сорт кави використовують рідко. В основному ліберіку використовують для створення різних сумішей. Ніхто і ніколи ще не пив каву, зроблену цілком і повністю із зерен ліберіки. Мабуть, це неможливо.

ЕКСЦЕЛЬЗА

Ще один вигляд кави. Ексцельза-кава – або Кава Висока – ще менш відомий, чим ліберіка. Дерева цього вигляду досягають у висоту 20 м. Цей вигляд кави не має господарського значення.

Категорія: Цікаве про каву | Додав: admin (25.02.2009)
Переглядів: 6527 | Рейтинг: 4.0/3 |
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Гра
Онлайн Плеер
Калькулятор ОнЛайн
Перекладач ОнЛайн

Переводчик онлайн
с на
Форма входа
Поиск
Наш опрос
Ваша улюблена кава:
Всього відповідей: 495
Друзья сайта
  • Життя та цікаві факти ЖИЗНЬ и ХАК

  • Кулінарні рецепти
  • Афери і Фокуси

  • Copyright MyCorp © 2024Безкоштовний хостинг uCoz