Класичний варіант чашок для кави-еспресо — це невеликі фарфорові чашки об'ємом 60 мл. Чашка для еспрессо має бути з товстого фарфору і не дуже широка, щоб кава довше залишалася гарячим. Як правило, класична чашка для еспрессо має діаметр і висоту близько 5 сантиметрів. Форми можуть бути самі різні. Останнім часом каву-еспрессо Вам можуть подати в одноразовому пластиковому посуді, скляному стаканчику, в простій кавовій чашці, навіть у фужері. У хорошій кав'ярні або кавовому салоні використовують класичний посуд для еспрессо, як правило з логотипом компанії, кава якої подає. Звичайно добре, коли кавова чашка красива, але окрім цього вона повинна личити і по інших критеріях: вона має бути певного розміру і виготовлена з високоякісного фарфору. Зазвичай розмір чашки для капучино — 180 мл. Стінки і дно чашки мають бути товстими, щоб краще зберегти тепло каву. Кава східна потребує крихітних фарфорових чашок без ручок у формі наперстка. Кава з молоком п'є у великих чашках або стаканах. Каву-гляссе подають в конічному стакані ємністю 250 міллілітров з кулькою морозива. Стакан з гляссе ставлять на тарілку, покриту різьбленою паперовою серветкою. Поруч кладуть десертну ложку для морозива і 1-2 соломинки для кави. Досить часто використовуються кухлі і келихи. Для коктейля з холодною кавою необхідний фраппе — келих ємкістю 160-200 мл, коньячний. Що стосується кавників, в якій каві часто подається на стіл, їх головна відмінність від заварювальних чайників — не кулястий, а а витягнутий корпус і довгий носик.
|