Різдвяні кулінарні традиції світу 
Напередодні Різдва дотримується особливо строгий піст, що отримав назву святвечір, оскільки цього дня уживається в їжу сочиво – зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. За традицією, пост святвечора закінчується з появою на піднебінні першої вечірньої зірки, яка сповістила всьому світу про час народження Сина Божого, – саме тоді і починається святкування Різдва. В день Різдва прийнято збиратися всією сім'єю за різдвяним обідом, а святковий стіл прикрашають традиційні блюда – для кожної країни свої. Індичка, качка або гусак – досить поширене різдвяне блюдо. У Англії обов'язкові блюда на Різдво – запечена в духовці індичка під соусом з агрусу і різдвяний пудинг, який обливається ромом, підпалюється і палаючий ставиться на стіл. У США до різдвяного обіду подається індичка під журавлинним соусом. У Франції свято не свято, якщо за різдвяним столом немає індички, запеченої в білому вині. Ще тут їдять устриці, паштет з гусячої печінки, сири і шампанське. У Данії їдять качку або гусака, фаршированого яблуками, рисовий пудинг і солодку рисову кашу з корицею і родзинками. У Ірландії на Різдво готують індичку або окіст, в Греції – індичку в провині, в Литві і Германії – смаженого гусака. Німці на Різдво обов'язково ставлять на стіл блюдо з яблуками, горіхами, родзинками і марципанами. У Китаї, де живе досить багато християн, на Різдво готують імператорське блюдо – знамениту качку по-пекинськи. А ось на святкових столах Австрії, Угорщини, балканських країн ніколи не буває різдвяного гусака, качки, курки, індички. Там вважають, що птицю є цього вечора не можна – відлетить щастя. У Бельгії на різдвяний стіл ставлять телячу ковбасу з трюфелями, м'ясо вепра, традиційний торт, вино. У Голландії – кролика, оленину або дичину, в Люксембурзі – кров'янку, яблука, місцеве ігристе вино. Італійці в Різдво їдять рибу або морепродукти, тортелліні і запивають все це шампанськем. У Іспанії подають зажареного на рожні молочного поросяти, якого запивають хересом. На святковому столі кожного іспанця обов'язково будуть присутні дари морить – креветки, краби, лангуста, а також різдвяні солодощі – халва, марципани, анісові льодяники. А Португалія цього дня харчується баккалао – блюдом з сушеної солоної тріски, яке запивають портвейном. Дуже докладно готуються до Різдва в скандінавських країнах. Тижні за дві до свята ріжуть різдвяних поросят, роблять кров'янку, солять і коптять м'ясо. Потім приступають до приготування пива, яке варять протягом трьох-чотирьох днів без перерви з ранку до вечора.
|